Revista care te menține sănătos

Știri

Testul de sange care ar putea indica bolile ce pot aparea de-a lungul vietii

18 iulie 2013
Share

Un test de sange ar putea prezice cat de mult veti trai, dar si cat de repede veti imbatrani. Astfel, cu ajutorul unui singur test facut la nastere, medicii ar putea detecta bolile de care va suferi o anumita persoana cand va ajunge la varsta maturitatii. Oamenii de stiinta au identificat 22 de metaboliti care ar putea indica cum vom imbatrani.

Unul dintre acesti metaboliti in particular se pare ca determina densitatea osoasa, tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, avand legatura practic cu varsta si bolile asociate imbatranirii.

Nivelul acestui metabolit C-glyTrp ar putea indica o imbatranire accelerata in perioada in care o persoana se afla la varsta adulta. In plus, un nivel ridicat al acestei molecule a fost asociat cu o greutate mai mica la nastere in cazul gemenilor. Oamenii de stiinta stiu de foarte mult timp ca greutatea unui bebelus la nastere este un determinant important al starii de sanatate, atat la varste mijlocii, cat si la varste inaintate. Bebelusii cu o greutate mica la nastere sunt mai sensibili in ceea ce priveste bolile legate de varsta.

Expertii de la Universitatea King’s College London au realizat un studiu cu ajutorul unor probe de sange de la 6.000 de gemeni. S-a descoperit ca gena care influenteaza nivelul metabolitului C-gly Trp ar putea fi modificata in cadrul procesului epigenetic, un proces prin care anumite gene din ADN sunt activate sau dezactivate, lucru ce poate duce la alterarea activitatii. Schimbarile epigenetice ar putea influenta metabolismul unei persoane de-a lungul vietii, aparand astfel posibilitatea dezvoltarii anumitor boli odata cu varsta.

Ruxandra Raica

Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.