Revista care te menține sănătos

Știri

Spray-ul nazal pe baza de capsaicina reduce durerile cauzate de zona zoster

17 iulie 2013
Share

Un spray nazal pe baza unui compus gasit in ardeiul iute ar putea reprezenta un nou mod de a trata durerile severe asociate cu zona zoster. Nevralgia postherpetica este o complicatie frecventa a acestei boli si poate afecta foarte multa lume. Cercetatorii americani au inventat un spray care poate bloca semnalele durerii de la nivelul nervului trigemen, ce conduce la o sensibilitate ce poate aparea la nivelul fetei.

Zona zoster (herpesul zoster) reprezinta practic o reactivare a virusului varicelei, ce ramane inactiv la nivelul nervilor, unde este tinut sub control de catre un sistem imunitar sanatos.

Cand sistemul imunitar este slabit, virusul este reactivat si poate deteriora nervii, declansand o eruptie si durere a zonelor afectate, acestea fiind de obicei pieptul, abdomenul, dar si fata. O astfel de criza poate dura intre doua si patru saptamani, iar una din cinci persoane dezvolta nevralgie postherpetica – durerile cronice severe pot persista cel putin trei luni. Apar senzatia de arsura, mancarimile, senzatia de pulsatie etc.

Tratamentul conventional presupune doze mici de antidepresive si medicamente pentru epilepsie. Acest nou spray este bazat pe capsaicina, care face ardeiul chilli atat de iute. Cand este consumat, acest compus declanseaza o senzatie de arsura si activeaza celulele nervoase, reducand nivelul durerii prin desensibilizarea nervilor. Intr-un studiu anterior, un plasture care continea capsaicina a fost lipit pe corpul persoanelor care sufereau de nevralgia postherpetica. Dupa o saptamana de tratament, durerea a fost redusa cu 40% si somnul s-a imbunatatit.

Ruxandra Raica

Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.