Revista care te menține sănătos

Știri

Ritmul circadian controleaza raspunsul organismului la infectii

15 iulie 2013
Share

Ritmul circadian poate stimula capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor bacteriene intestinale, lucru ce sugereaza ca anumite tratamente specifice ar putea fi deosebit de eficiente impotriva unor agenti patogeni, precum Salmonella, ce solicita un raspuns puternic al sistemului imunitar guvernat de genele circadiene.

Astfel, se explica de ce apar anumite perturbari in ceea ce priveste ritmul zi-noapte, mai ales in randul persoanelor care lucreaza in schimburi de noapte, care sunt susceptibile de a contracta bolile infectioase. Ritmul circadian conduce practic functiile fiziologice fundamentale in aproape toate organismele, fiind ceasul care ajuta organismul sa se adapteze momentului zilei. Intreruperea lui influenteaza starea de sanatate. Pana la 15% dintre genele umane sunt reglate dupa modelul zi-noapte, inclusiv cele care raspund la infectiile intestinale.

Ruxandra Raica
Sursa: Sciencedaily.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.