Revista care te menține sănătos

Știri

Kitul de asistenta a pacientului cu astm, disponibil gratuit

11 iulie 2013
Share

Pacientii cu astm au acum la dispozitie un instrument care ii ajuta sa-si monitorizeze, sa-si controleze si sa-si inteleaga boala. Vorbim de Kitul de asistenta a bolnavului cu astm lansat de Societatea Romana de Pneumologie si Societatea Romana de Alergologie, cu sprijinul GSK.

In contextul in care astmul bronsic este una dintre cele mai raspandite afectiuni in Romania si cea mai frecventa boala cronica in randul copiilor, acest instrument era extrem de necesar.

Kitul cuprinde Jurnalul pacientului adult cu astm si Jurnalul copilului cu astm, si este disponibil gratuit in varianta printata, pe calculator, smartphone sau tableta. Materialele printate vor ajunge la pacienti prin intermediul medicilor specialisti. In cadrul conferintei de lansare a kitului, prof. dr. Florin Mihaltan a atras atentia asupra faptului ca astmul nu este controlat in multe dintre cazuri din cauza lipsei de educatie medicala a pacientilor pe care, de multe ori, nici medicii nu au timp sa o faca. De asemenea, pacientii sunt reticenti la tratamentul cu corticosteroizi, fie la cei inhalati, injectabili sau sub forma de tablete. Cei injectabili au efecte adverse aproape nule.

Pe de alta parte, dr. Diana Deleanu, Presedintele Societatii Romane de Alergologie a subliniat ca activitatile si stilul de viata al copiilor astmatici este influentat negativ daca boala nu este tinuta sub control, acestia avand, de exemplu, performante mai slabe atunci cand sustin examenele in perioada calda, cand foarte multi alergeni sunt prezenti in aer. Un alt lucru interesant constatat de dr. Deleanu este faptul ca la copiii care se nasc la tara, la ferme si intra in contact cu animalele domestice, riscul de a face astm este mai mic. Mai multe informatii despre manifestarile acestei boli si despre modul in care poate fi controlata aflati pe www.jurnalulpacientului.ro.

Text: Bianca Badescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.