Revista care te menține sănătos

Știri

Legea malpraxisului este in dezbatere publica

26 iunie 2013
Share

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat ca a fost postat pe site-ul ministerului noul proiect de modificare a Legii malpraxisului. De asemenea, domnia sa a mai spus ca noul proiect de act normativ va permite pacientilor sa obtina mai usor daune in urma unei erori medicale si sa nu mai ajunga in justitie de la inceput. Legea va favoriza atat medicul, cat si pacientul, prin acordarea de despagubiri, direct de la firma de asigurari.

Se urmareste si reducerea cazurilor de malpraxis rezolvate in tribunal, printr-o mediere anterioara. Pacientul nu va plati nimic in cursul procedurii, eliminandu-se astfel taxa pe care acesta trebuia sa o plateasca pentru experti. Plata expertului se va face de catre asiguratori si va fi creat un corp de experti. Astfel, va exista un expert medical din specialitatea relevanta pentru cazul vizat. Noul proiect de lege mai prevede o limitare in timp a procedurii amiabile la sase luni. Daca in acest interval cele doua parti nu cad la o intelegere, se ajunge in justitie. Exista si posibilitatea participarii la negociere cu asiguratorii, a mediatorilor, atunci cand este vorba de stabilirea unui cuantum de despagubiri.

Totodata, acest proiect mai prevede si obligatia asigurarii personalului medical atat pentru daune materiale, cat si morale. In prezent, exista doar obligatia pentru daune morale. Daca acest proiect de lege va avea aceasta forma dupa dezbaterea publica, pacientii nu vor mai avea obligatii de plata in solutionare amiabila, nu mai platesc expertul, vor beneficia de o procedura predictibila si vor avea acces la documentele medicale ale cazului de la inceput. Medicii vor putea incheia asigurari atat pentru daune materiale, cat si morale. Polita de asigurare in sistemul public va fi acoperita partial de catre angajator. Secretarul de stat a subliniat ca aceasta lege nu va intra in vigoare anul acesta, ci in 2014, odata cu reglementarile din sistemul asigurarilor.

Irina Prodan 

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.