Revista care te menține sănătos

Știri

In Australia, vaccinul tetravalent anti-HPV are rezultate considerabile

29 mai 2013
Share

In cei 4 ani de la introducerea programului de vaccinare anti-HPV ca metoda de preventie a aparitiei condiloamelor (verucilor) genitale in Australia, numarul femeilor cu varste sub 21 de ani diagnosticate cu veruci genitale a scazut de la 11,05% la 0.85%, se arata intr-un comunicat de presa.

Australia a fost una dintre primele tari care au introdus, in 2007, vaccinul tetravalent recombinat impotriva HPV (eficient impotriva tipurilor 16 si 18 care cauzeaza cancerul de col uterin si impotriva tipurilor 6 si 11 care cauzeaza mai mult de 90% dintre cazurile de veruci genitale). Rata de raspuns a vaccinurilor a fost de aproximativ 80% pentru toate cele trei doze.

Din anul 2013, guvernul australian a dat startul unui Program de Imunizare in cadrul caruia vor fi vaccinati impotriva HPV si baietii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani. La baza acestei hotarari, cel mai important argument a fost incidenta crescuta a cancerului orofaringian asociat cu HPV la barbati. De asemenea, programul de vaccinare destinat baietilor ar putea duce la controlul si chiar eliminarea tipurilor de HPV in Australia.

Ca urmare a introducerii programului de vaccinare anti-HPV in aceasta tara, cercetatorii au descoperit si o reducere semnificativa a procentului de veruci genitale la femeile cu varste intre 21 si 30 de ani, de la 11,03% in 2007 la 3,1% in 2011. Totodata, procentul barbatilor sub 21 de ani cu veruci genitale a scazut brusc, in aceeasi perioada, de la 21,01% la 2,2%.

Marea Britanie a introdus, de asemenea, vaccinul tetravalent recombinat din septembrie 2012, dupa ce, anterior, optase pentru folosirea vaccinului bilavent din ratiuni economice. Expertii in sanatate publica au luat aceasta decizie dupa ce au constatat ca eficienta acestuia impotriva verucilor genitale noi si recurente nu a fost conform asteptarilor.

 

Irina Prodan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.