Revista care te menține sănătos

Știri

A fost lansat proiectul pilot Screening AgHbs

24 mai 2013
Share

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), in colaborare cu Societatea Nationala a Medicilor de Familie (SNMF) si Laboratoarele Bioclinica, au lansat campania „Impotriva hepatitei alaturi de pacienti”, un proiect pilot pe Screening AgHbs (testare gratuita pentru depistarea virusului hepatitei B). Astfel, programul pilot va fi aplicat in aplicat in Bucuresti, dar si in judetele: Prahova, Bacau, Mures, Gorj, Buzau si Brasov.

9.000 de vouchere vor fi distribuite gratuit prin intermediul celor 280 de medici de familie inscrisi in proiect din locatiile amintite mai sus. Vor beneficia de aceasta facilitate persoanele din grupele de risc, respectiv cele cu: transaminaza (AST ALT) crescuta, cei care fac transfuzie de sange sau produse de sange, proceduri medicale/stomatologice invazive, cei care au profesii care ii expun la rani prin care poate veni in contact cu sangele altora (ex. personal medical), utilizare de droguri cu administrare intranazala sau intravenoasa, tatuaje sau piercing-uri, contacte sexuale intamplatoare multiple sau cu persoane infectate HVB, femeile gravide.

„Salut asemenea initative, mai ales ca si eu sunt pacient cu virus B. Oricum, la nivel de Alianta, avem aceasta intentie de a face presiuni pentru screening pe mai toate bolile cronice si speram ca Ministerul Sanatatii sa il bugeteze, astfel incat, pe viitor, sa nu ingrosam randurile pacientilor cu asemenea boli cronice. Sa prevenim e mai ieftin si mai usor decat sa tratam, iar costurile vor fi reduse esential”, a afimat Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania (APCR). Prof. Adrian Streinu-Cercel a punctat: „Testati-va! Daca sunteti pozitivi la testele HVB, testati-va partenerii, iar daca acestia sunt negativi, sa se vaccineze. Totodata, in momentul in care sunteti gasiti pozitivi, este bine sa mergeti la un medic specialist sa va ia in evidenta, sa va stadializeze boala si, daca se impune, sa vi se prescrie tratament”.

Campania demarata se va incheia la 1 septembrie 2013, iar rezultatele vor fi anuntate in cadrul conferintei APAH-RO, din luna octombrie.

 

Irina Prodan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.