Revista care te menține sănătos

Știri

Un job stresant – risc de colesterol marit si boli cardiovasculare

22 mai 2013
Share

Specialistii ne avertizeaza asupra faptului ca un job stresant ne poate pune sanatatea in pericol. Adevarul este ca un astfel de loc de munca poate modifica modul in care organismul uman gestioneaza grasimea – ceea ce duce la un nivel ridicat de colesterol. Cercetatorii spanioli au descoperit ca situatiile stresante afecteaza modul in care organismul metabolizeaza grasimea, ducand la prezenta in organism a unui nivel mult prea ridicat de colesterol „rau”.

Expertii trag un semnal de alarma de ani de zile, spunand ca stresul emotional este legat de riscul bolilor cardiovasculare, ca rezultat al fumatului, al dietei necorespunzatoare sau al vietii sedentare, printre altele.

Aceasta noua cercetare indica insa ca stresul poate declansa dislipidemie, o tulburare care modifica nivelul de grasimi si lipoproteine din sange. Cercetatorii au analizat relatia dintre stresul de la locul de munca si parametrii diferiti asociati cu modul in care acizii grasi sunt metabolizati in organism. In urma studiului, s-a constatat ca persoanele care erau stresate la job sufereau de un nivel anormal de colesterol „rau” (LDL-colesterol) si un nivel foarte mic de colesterol „bun” (HDL-colesterol).

Unul dintre mecanismele care ar putea explica relatia dintre stres si riscul cardiovascular ar putea fi schimbarile din profilul lipidic, ceea ce inseamna acumularea de placi de grasime pe artere. Stresul interfereaza in capacitatea organismului de a se debarasa de colesterolul in exces sau ar putea declansa o serie de procese inflamatorii care pot creste producerea de colesterol. In mod alternativ, stresul incurajeaza producerea de energie sub forma de acizi grasi si glucoza. Aceste substante cer ficatului sa produca si sa secrete mai mult colesterol pentru a fi transportate mai usor catre tesuturile organismului.

 

Ruxandra Raica

Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.