Revista care te menține sănătos

Știri

5.000 de terapii noi se afla in diferite stadii ale dezvoltarii la nivel mondial

16 aprilie 2013
Share

Cel mai recent raport al PhRMA (Industria Americana de Cercetare si Productie de Medicamente) facut public in luna ianuarie 2013 arata ca sunt peste 5.000 de terapii noi aflate in prezent in diferite stadii de dezvoltare. Mai bine de 60% dintre acestea, aproximativ 3.000, sunt destinate bolavilor de cancer, 750 de terapii noi au potential de a trata varii forme ale infectiilor, 610 sunt dezvoltate pentru domeniul neurologiei si peste 450 sunt destinate bolilor cardiovasculare.

In Romania se afla in prezent peste 80 de terapii inovatoare care urmeaza sa fie supuse unui proces de evaluare in urma caruia se va decide daca vor fi introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite.

,,Raportul PhRMA aduce vesti bune pentru pacienti, pentru ca 5.000 de terapii inovatoare inseamna noi sperante pentru acestia, noi sanse in lupta cu boala care le ameninta viata. Dar cu totii stim ca descoperirea tratamentului este doar primul pas. Cel de-al doilea, si poate cel mai important, este accesul la tratamentul care, de multe ori, le poate salva viata. Daca un medicament nu este disponibil in farmaciile din Romania, pe noi nu ne ajuta, daca nu este inclus pe lista de compensate si gratuitati, noi nu ni-l putem permite. Autoritatile sunt singurele care ne pot ajuta”, a declarat Vasile Barbu, Presedintele Asociatiei Nationale de Protectie a Pacientilor (ANPP).

,,Contribuţia medicinei la îmbunătăţirea vieţii pacienţilor nu poate fi contestata. Astazi, oamenii traiesc cu 30 de ani mai mult decat acum 100 de ani, pacientii cu boli cronice, precum astmul sau diabetul, au in prezent o calitate mult mai buna a vietii decat in trecut, iar cancerul, bolile cardiovasculare sau cele infectioase, cum este HIV, sunt cauza a mult mai putine decese astazi decat acum 100 de ani. Spre exemplu, rate de supravietuire a pacientelor diagnosticate cu cancer la san in anul 2002 era cu 14% mai mare decat in 1970, iar speranta de viata a bolnavilor diagnosticati cu HIV a ajuns astazi la 50 de ani. Investitiile in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente continua, fie ca vorbim de eficientizarea tratamentelor deja existente sau de descoperirea unor terapii noi”, a afirmat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

 

Irina Prodan 

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.