Revista care te menține sănătos

Știri

Rozmarinul, planta care imbunatateste memoria

11 aprilie 2013
Share

Ei bine, Shakespeare avea dreptate cand spunea ca rozmarinul poate imbunatati memoria. Cercetatorii au descoperit pentru prima data ca uleiul esential de rozmarin ne poate face sa ne amintim anumite lucruri atunci cand il mirosim. I-ar putea ajuta pe pacienti sa isi ia medicamentele la timp, de exemplu.

Intr-o serie de teste, uleiul esential de rozmarin a crescut sansele unei persoane de a-si aminti anumite lucruri cu 60-75%, comparativ cu persoanele care nu au fost expuse acestui miros.

Mai multi experti de la Universitatea Northumbria, Marea Britanie, au testat efectele uleiului esential de rozmarin asupra memoriei, mai ales in ceea ce priveste amintirea unor evenimente care vor avea loc, precum ziua de nastere a unei persoane apropiate etc. Astfel, specialistii au pus 4 picaturi pe un suport special pentru aromoterapie, inainte ca oamenii sa intre in sala. La studiu au participat 66 de voluntari, impartiti in mai multe grupuri, unii dintre ei au intrat in sala respectiva, altii nu. In fiecare camera, participantii au dat cate un test pentru evaluarea functiilor memoriei. Cercetatorii au observat ca cei care intrasera in camera unde mirosea a ulei esential de rozmarin au avut rezultate mai bune la testul de memorie.

Descoperiri anterioare au demonstrat ca moleculele volatile din uleiurile esentiale pot fi absorbite in fluxul sangvin prin nas. Aceste substante ar putea, de asemenea, stimula nervul olfactiv ce are efecte asupra functionarii creierului. Asadar, aroma uleiului esential de rozmarin ar putea imbunatati functia cognitiva la adultii sanatosi.

 

Ruxandra Raica

Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.