Revista care te menține sănătos

Știri

Cea mai simpla metoda pentru tratarea oboselii psihice

4 aprilie 2013
Share

Abilitatea creierului uman de a se mentine calm si concentrat este limitata. In plus, nu este o noutate pentru cercetatori nici ca aceasta abilitate poate fi suprasolicitata de zgomotul constant al mediului urban, ceea ce duce la o stare supranumita „creier obosit”.

De curand, insa, un studiu realizat in Scotia a sugerat ca putem atenua aceasta stare neplacuta cu ajutorul unui tratament foarte simplu: o plimbare printr-un parc infrunzit.

Cercetarile au aratat ca persoanele care traiesc in apropierea copacilor si a parcurilor prezinta un nivel mai scazut al cortizolului (un hormon de stres) in saliva decat persoanele care traiesc intre „betoane”. Mai mult decat atat, copiii cu deficit de atentie tind sa se concentreze mai bine si sa obtina rezultate mai mari la testele cognitive dupa ce s-au plimbat prin parc. In momentul in care cei 12 voluntari sanatosi alesi pentru realizarea studiului se plimbau prin zonele urbanizate si aglomerate, mai ales in cartierul cu trafic intens, undele cerebrale indicau ca sunt mai stimulati, mai atenti si mai frustrati decat atunci cand erau in parc, loc in care undele cerebrale indicau o stare meditativa.

„Rezultatele studiului sugereaza ca ar trebui sa luati o pauza de la munca si sa va plimbati intr-un spatiu verde sau doar sa stati intr-un spatiu verde. E bine chiar si daca priviti un spatiu verde pe geamul biroului in care va aflati”, afirma specialistii, citati de New York Times.

 

Cristina Ionescu

Sursa: New York Times

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.