Revista care te menține sănătos

Știri

Activitatile stresante duc la aparitia inflamatiilor

18 martie 2013
Share

Cercetatorii au descoperit, in urma unui studiu, ca stresul ridica nivelul proteinei C reactive, un marker al inflamarii tesuturilor. Pe parcursul studiului, expertii le-au cerut voluntarilor sa mediteze, dupa care au incercat sa descopere daca exista si o legatura fiziologica.

In cea mai mare parte exista, intr-adevar, o corelatie. Pentru studiu au fost recrutate 34 de femei tinere si sanatoase, carora li s-a cerut sa tina un speech referitor la candidatura pentru un job. Jumatate dintre ele au fost rugate sa se gandeasca la performanta din fata publicului, iar cealalta jumatate a fost rugata sa se gandeasca la imagini neutre.

Apoi li s-au recoltat mostre de sange care au aratat ca proteina C reactiva avea un nivel mult mai mare in cazul femeilor rugate sa se gandeasca la performanta din public. Proteina C reactiva este produsa de catre ficat, ca parte a raspunsului sistemului imunitar la inflamatie si este utilizata ca marker clinic pentru a determina daca un pacient are o infectie, detectand riscul unor posibile boli, mai tarziu in viata. Din ce in ce mai multe inflamatii cronice sunt asociate cu fel de fel de afectiuni si conditii, iar sistemul imunitar joaca un rol deosebit de important in unele probleme cardiovasculare.

 

Ruxandra Raica

Sursa: Health24.com

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.