Revista care te menține sănătos

Știri

Sarea in exces, responsabila de aparitia bolilor autoimune

13 martie 2013
Share

Potrivit unui articol recent publicat in revista Nature, consumul ridicat de sare se face vinovat de incidenta din ce in ce mai crescuta a bolilor autoimune, printre care amintim boala celiaca, diabetul, psoriazisul, artrita reumatoida sau scleroza multipla. Intr-un experiment realizat pe animalele de laborator, oamenii de stiinta de la Universitatea Yale au descoperit ca un regim bogat in alimente cu un continut ridicat de sare poate duce la cresterea unui anumit tip de celule imunitare, responsabile de aparitia inflamatiilor si a bolilor autoimune.

„Nu este vina genelor si nici a mediului inconjurator, ci a legaturii nocive care se creeaza intre aceste doua componente”, este de parere Dr. David Hafler, profesor de imunobiologie si autorul studiului. Aportul marit de sare este deja cunoscut pentru efectele negative asupra sanatatii: creste riscul de hipertensiune arteriala si favorizeaza aparitia bolilor de inima.

Cercetatorii au constatat ca cea mai mare vina o poarta alimentele de tip fast-food si cele procesate, consumate de mai multe ori pe saptamana, care pot creste semnificativ nivelul de celule inflamatorii distructive pe care sistemul imunitar le produce in mod normal pentru a se apara in cazul „invadatorilor” straini. Cand numarul acestora este prea mare, corpul reactioneaza in sens negativ si, in loc sa protejeze organismul, ataca tesuturile sanatoase si favorizeaza aparitia diverselor afectiuni.

Aceste celule inflamatorii poarta denumirea de celule Th17, iar gena responsabila partial de dezvoltarea acestor celule este cunoscuta sub numele de gena SGK1. Despre cea din urma s-a descoperit ca joaca un rol important in absorbtia de sare in intestine si rinichi. Specialistii apreciaza ca aceasta descoperire este una deosebit de importanta si afirma ca rezultatele trebuie studiate pe viitor si pe subiectii umani, pentru ca legatura dintre consumul crescut de sare si bolile autoimune sa fie confirmata.

 

Paula Rotaru

Sursa: Reuters.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.