Revista care te menține sănătos

Știri

Prima operatie de epiduroscopie din Romania

11 martie 2013
Share

Dupa multiple operatii pe coloana, cinci pacienti diagnosticati cu hernie de disc, discopatie lombara si sindrom post-laminectomie au fost tratati, pentru prima data in zona est-europeana, prin epiduroscopie. Interventiile au avut loc in cadrul Clinicii de Angiografie si Terapie Endovasculara Hemodinamic si au fost efectuate de dr. Ovidiu Nicolae Palea, prof. dr. Peter Selgado si prof. dr. Hector Segaldo (Spania).

„Realizarea primei epiduroscopii in Romania este un pas important pentru diagnosticarea si managementul durerii. Spre deosebire de interventiile clasice, aceasta este minim invaziva, iar pacientul merge acasa in aceeasi zi. Procedura implica anestezie locala, iar cateva dintre afectiunile tratate sunt herniile de disc, discopatiile lombare, cicatricile post-operatorii lombare si durerile cronice de spate, premergatoare herniilor de disc. Interventiile au fost un succes si speram ca acest tip de tratament sa fie accesat de cat mai multe persoane, date fiind numeroasele avantaje pe care le aduce”, a declarat dr. Ovidiu Nicolae Palea, medic ATI si terapia durerii.

Conform unei statistici a Ministerului Sanatatii, aproximativ jumatate din populatia Romaniei sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale, iar 6 din 10 adulti acuza dureri de spate mai mult sau mai putin severe.

Epiduroscopia (endoscopia canalului spinal) este o interventie endoscopica moderna si eficienta, folosita pe de o parte ca metoda de diagnosticare, prin vizualizarea patologiei in timp real, iar pe de alta parte, ca modalitate de tratament al afectiunii prin ablatie cu laser. De asemenea, foarte important este faptul ca, daca e realizata din primele stadii, aceasta procedura poate controla durerea inainte de instalarea cronicizarii.

 

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.