Revista care te menține sănătos

Știri

Aveti animale acasa? Iata cum puteti reduce numarul alergenilor

4 martie 2013
Share

Dragute, dar periculoase, asta spun despre animalele de casa majoritatea celor care sufera de alergii ori de astm. Celulele moarte ale pielii si parul lasat prin toata casa nu numai ca va indispune, dar sunt si periculoase pentru sanatate.

Totusi, cea mai buna solutie nu este sa renuntati la necuvantatoarele pe care le iubiti, ci sa gasiti cateva masuri simple, dar eficiente, pentru indepartarea problemelor.

  • Un prim pas ar fi minimizarea contactului direct cu acestea. Incercati sa le obisnuiti sa petreaca mai mult timp afara. In cazul in care locuiti la bloc, restrictionarea cainelui sau a pisicii doar in camerele cu parchet sau gresie, care sunt mult mai usor de curatat decat covoarele – pare o solutie optima. Totusi, in urma contactului, trebuie sa va spalati imediat pe maini.
  • Apoi, articolele de mobilier, tesaturile sau obiectele care vin frecvent in contact cu animalele de companie (covoare, paturi pentru animal, perne etc.) trebuie aspirate sau spalate frecvent.
  • De asemenea, evitati sa porniti aparatul de aer conditionat in prezenta persoanelor astmatice, intrucat acestea favorizeaza circularea parului de animale prin toata casa. Si un filtru de aer pentru camera poate fi de folos.
  • Nu uitati sa spalati animalul de companie cat mai des. Un studiu din 1999, publicat in Jurnalul de Alergie si Imunologie Clinica, a comparat nivelurile de alergeni din parul de caine, inainte si dupa o baie de cinci minute cu un sampon, iar dupa aceasta, nivelurile alergenilor scazusera cu aproximativ cu 85%, insa au revenit la normal in aproximativ trei zile, ceea ce sugereaza ca aceste patrupede au nevoie sa fie spalate de cel putin doua ori pe saptamana.
  • Apoi, e important sa se pastreze curatenia si in custi, in special in cazul hamsterilor, porcusorilor de Guineea, iepurilor, pasarilor, intrucat penele, firele de par si urina acestor animale de companie pot provoca in continuare reactii alergice si atacuri de astm.
  • Si inca ceva: cosul de gunoi trebuie dus cat mai des, iar tomberoanele, situate in afara zonelor de locuit.

 

Cristina Ionescu

Sursa: Health.com

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.