Revista care te menține sănătos

Știri

Degenerescenta maculara, tratata cu celule stem din piele?

25 februarie 2013
Share

Inventatorii metodei care ar putea trata degenerescenta maculara, boala ce afecteaza una din sapte persoane cu varsta de peste 50 de ani, sustin ca prin prelevarea de celule din piele, care mai apoi sunt transformate in celule fotoreceptoare ce sustin procesul vizual, vor reusi sa previna moartea celulelor si sa restaureze vederea persoanelor deja diagnosticate cu aceasta afectiune.

Cercetatorul britanic John Gurdon si expertul japonez Shinya Yamanaka au fost premiati cu Nobel in anul 2012 pentru aceasta inventie si se doreste ca pe viitor sa se descopere mecanismul de evolutie al degenerescentei maculare si modul in care are loc apoptoza celulara (moartea celulelor), astfel incat sa se poata interveni in stadii incipiente, iar pacientul sa nu isi piarda vederea.

In prezent, nu exista niciun tratament eficient pentru degenerescenta maculara, boala ce se manifesta prin pierderea vederii centrale, incapacitatea de a distinge detalii, recunoasterea chipurilor, abilitatea de a citi si de a conduce.

Paula Rotaru

Sursa: www.news.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.