Revista care te menține sănătos

Știri

Folosirea aspirinei pe termen lung ar putea duce la orbire

8 februarie 2013
Share

Potrivit unui studiu citat de bbc.co.uk, la care au participat 2.389 de persoane, se pare ca prin folosirea aspirinei timp indelungat se pot produce leziuni ale retinei, ajungandu-se pana la obstructionarea vederii pacientului.

Printre factorii de risc care duc la orbirea partiala sau temporara se afla varsta, fumatul si ereditatea.

In ceea ce priveste aspirina, este bine stiut ca aceasta poate provoca hemoragii interne, motiv pentru care cercetatorii considera ca „ar trebui luata in calcul si varianta potrivit careia aspirina poate determina afectarea vederii”.

Studiul a durat 15 ani, iar la final cercetatorii au constatat ca 9,3% dintre pacientii care au luat aspirina cel putin o data pe saptamana au dezvoltat degenerescenta maculara (AMD), comparativ cu numai 3,7% dintre pacientii carora nu le-a fost administrat acest medicament. Masuratorile au fost facute la intervale de 5, 10 si 15 ani. Degenerarea maculara este cauzata de dezvoltarea vaselor de sange in locurile inadecvate, ceea ce poate duce la inflamare si sangerare si poate afecta retina. Acest proces poate avea loc foarte repede, astfel ca vederea poate fi afectata definitiv in doar cateva zile.

Pe de cealalta parte, alte studii au demonstrat ca acest medicament, administrat in doze moderate, poate reduce riscul de atac cerebral sau infarct la pacientii cu afectiuni cardiovasculare, dar ar putea preveni si cancerul.

Cristina Ionescu

Sursa: www.bbc.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.