Revista care te menține sănătos

Știri

A fost lansat cardul electronic de asigurari de sanatate

10 ianuarie 2013
Share

Potrivit Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, cardul electronic a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toti cetatenii romani de peste 18 ani. Acesta contine datele de identificare ale posesorului, numele acestuia, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere, diferit fata de CNP), plus informatii medicale despre detinator.

Sistemul a fost testat la Arad, in cadrul unui proiect-pilot, inca de anul trecut, primul beneficiar fiind un veteran de razboi.

De ce era nevoie de un astfel de card? Fiindca el permite identificarea pacientului in sistemul national de asigurari sociale de sanatate si decontarea serviciilor medicale reale efectuate de catre acesta. Mai mult, medicul de familie va incarca pe card, cu acordul pacientului, datele sale medicale, persoana de contact in caz de urgenta, grupa sangvina, daca e donator de organe, daca sufera de boli cronice si alte informatii care ii pot salva viata pacientului.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.