Revista care te menține sănătos

Știri

Cum sa venim de hac calculilor urinari

24 decembrie 2012
Share

Toate persoanele care au avut de-a face cu colicii cel putin o data in viata, vor pastra pentru totdeauna amintirea durerii extrem de intense si spera sa nu se mai confrunte niciodata cu aceasta problema. Intrucat in majoritatea cazurilor nu produc simptome, acestea sunt descoperite intamplator.

In timpul ultimului congres al Asociatiei Franceze de Urologie, profesor Olivier Traxer (Spitalul Tenon, Paris) a subliniat ca este foarte important sa avem grija la „pietrele” urinare, pentru ca in 70% dintre cazuri, au recidivat in termen de zece ani. „In primul rand, trebuie sa intelegem care e motivul pentru care s-au format calculii: de exemplu, dezechilibrele si excesele alimentare”, a declarat specialistul. In 70% dintre cazuri, pietrele sunt eliminate in mod natural. Pentru asta, pacientii trebuie sa reduca sau sa elimine din alimentatie: nucile, ciocolata, ceaiul, cafeaua, sfecla rosie, macrisul, patrunjelul, spanacul si rubarba.

Ce e de facut in momentul in care descoperim calculii? Cei mai mici de 6 milimetri pot fi eliminati in urina spontan, iar pentru cei mai mari este necesara monitorizarea anuala. Alte metode recomandate de medicul Ilia Savatovsky sunt: litotripsia (presupune fragmentarea calculilor cu ajutorul unor unde de soc), ureteroscopia (metoda invaziva, constand in introducerea, prin mijloace naturale, a unui endoscop cu un laser pentru a distruge calculii; procedura se realizeaza sub anestezie generala) sau interventiile chirurgicale percutana (un furtun/tunel cu diametrul mai mic de un centimetru este introdus in rinichi; el este rezervat pietrelor mari la rinichi).

Cristina Ionescu

Sursa: Le Point

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.