Revista care te menține sănătos

Știri

Carenta de fier poate incetini dezvoltarea cerebrala a copiilor

18 decembrie 2012
Share

Expertii suedezi de la Universitatea Umea au descoperit o metoda simpla, fara riscuri si ieftina prin care se poate reduce semnificativ riscul de ADHD – o tulburare neurobiologica ce se caracterizeaza prin deficit de atentie, hiperactivitate si impulsivitate – in randul copiilor cu greutate scazuta la nastere. Aceasta solutie consta in administrarea de suplimente de fier care pot ajuta la dezvoltarea creierului.

Pentru acest studiu, cercetatorii au ales 285 de de bebelusi cu varste cuprinse intre 6 saptamani si 6 luni pe care i-au impartit, in mod aleatoriu, in trei categorii. Bebelusii au primit fie 1 mg, fie 2 mg de suplimente de fier, fie deloc.

La varsta de trei ani si jumatate, intregul esantion de subiecti si inca 95 de copii care aveau greutate normala la nastere au fost testati pentru a se vedea modul in care s-au dezvoltat din punct de vedere al comportamentului si al inteligentei. Desi nu au fost observate diferente semnificative de IQ intre aceste doua grupuri, oamenii de stiinta au observat totusi ca riscul de ADHD este mult mai scazut in cazul copiilor care au primit suplimente cu fier.

Desi nu reprezinta un studiu de amploare, autorul acestuia este de parere ca are o importanta deosebita, deoarece arata clar ca exista o legatura puternica intre carenta de fier si tulburarile de dezvoltare fizica si emotionala la bebelusii subponderali.

De asemenea, trebuie precizat ca bebelusul, chiar daca ia o anumita de cantitate de fier din laptele mamei, nu are suficient aport de fier si trebuie sa suplineasca aceasta carenta prin suplimente sau, si mai bine, direct din alimente.

Paula Rotaru

Sursa: www.examiner.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.