Revista care te menține sănătos

Știri

O radiografie pulmonara ii poate salva pe cei dragi

6 decembrie 2012
Share

La fiecare 30 de secunde o persoana moare in lume din cauza cancerului pulmonar, statisticile aratand un total de peste 1.200.000 de decese anual. In ceea ce priveste tara noastra, datele Globocan 2008 arata ca exista o incidenta de 8.387 cazuri noi pe an la barbati, Romania ocupand astfel locul intai in Europa la numarul imbolnavirilor prin cancer.

In aceste conditii, Liga Romana de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de prevenire, informare si educare cu privire la cancerul pulmonar. Anul acesta, mesajul pentru populatie este simplu: „O radiografie ii poate salva pe cei dragi!”.

Obiectivul principal al campaniei este acela de a-i face in principal pe cei cu varsta peste 40 de ani sa se adreseze medicului de familie – care le poate recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare. Probabilitatea de aparitie a cancerului pulmonar este relativ redusa pentru ambele sexe pana la varsta de 39 de ani, insa apoi incepe sa creasca pe masura ce individul inainteaza in varsta. „Ceea ce respiram in fiecare zi e din ce in ce mai otravit, mai toxic, mai poluat. Intr-o lume plina de automobile si tigari vesnic aprinse pretutindeni, praf si cosuri industriale, trebuie sa ne protejam. Ceea ce trebuie sa stim este ca bolile de plamani sunt din ce in ce mai frecvente atat pentru fumatori, cat si pentru nefumatori. Nu se poate spune cine a murit din cauza fumatului si cine din cauza a ceea ce respira zi de zi”, a atras atentia doctor Iustina Fusu.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.