Revista care te menține sănătos

Știri

Bauturile racoritoare indulcite dauneaza grav sanatatii

29 noiembrie 2012
Share

Bauturile racoritoare indulcite se fac vinovate pentru epidemia de obezitate din Statele Unite, iar cel mai recent studiu arata ca aceste produse pot inrautati simptomele osteoartritei la genunchi in cazul barbatilor.

Osteoartrita este cauzata de tasarea cartilagiului, suprafata care acopera capetele oaselor si care participa la formarea articulatiilor.

Printre simptomele osteoartritei se numara: durerea, senzatia de intepenire, mobilitatea redusa, tumefierea zonei afectate si trosnirea oaselor. Potrivit statisticilor Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din America, una din doua persoane de sex masculin va dezvolta osteoartrita la genunchi.

Supraponderalitatea si obezitatea sunt factori importanti in dezvoltarea osteoartritei insa, in mod surprinzator, persoanele incluse in studiu care aveau o greutate normala si cele cu un indice de masa corporala scazut, care consumau mai mult de cinci bauturi racoritoare pe saptamana, au acuzat dureri de genunchi mult mai puternice in comparatie cu persoanele cu greutatea crescuta.

Ingredientele incriminate de aceste efecte negative asupra articulatiilor sunt, potrivit specialistilor, cofeina in cantitate mare, acidul fosforic (impiedica absorbtia calciului) si fructoza (utilizata ca indulcitor in bauturile racoritoare). De asemenea, bauturile racoritoare sunt vinovate, conform unor studii anterioare, si pentru alte afectiuni grave, pe care le vom detalia in cele ce urmeaza:

  • O doza de racoritoare pe zi creste cu 20% riscul unui atac de cord, iar acest procent creste pe masura ce cantitatea de bauturi indulcite este mai mare;
  • Femeile sunt predispuse la steatoza hepatica si sindrom metabolic, cauzate de zaharul si indulcitorii in exces din bauturile racoritoare;
  • Pana si bauturile dietetice pot contribui la acumularea kilogramelor, in special in zona abdominala, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare;
  • Consumul ridicat de bauturi racoritoare creste riscul diabetului tip 2 cu circa 50%.

Paula Rotaru

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.