Revista care te menține sănătos

Știri

Romania, pe ultimul loc in Europa la controalele pentru depistarea cancerului mamar

23 noiembrie 2012
Share

Un studiu efectuat recent arata ca Romania se afla pe ultimul loc in Europa, dupa Turcia, in ceea ce priveste frecventa controalelor pentru depistarea cancerului de san. Mai exact, mai putin de 10% dintre romancele sub 55 de ani si-au facut un control pentru descoperirea acestei forme de cancer, desi metodele de screening pentru depistarea afectiunii sunt accesibile si nedureroase.

 

Din pacate, cancerul de san este intalnit atat la femeile tinere, cat si la cele in varsta, iar daca nu este depistat la timp poate fi fatal. Statisticile arata ca in Romania peste 7.900 dintre femei sunt diagnosticate anual cu cancer de san, dintre acestea doar 10% ajung sa fie diagnosticate intr-o faza incipienta, cand sansele de tratare sunt maxime.

„Descoperit la timp, probabilitatea de vindecare poate ajunge pana la 94%! Din pacate, situatia la noi in tara este tragica. Cancerul de san este principala cauza de deces in randul romancelor. Ne aflam pe locul 21 la nivel european in ceea ce priveste numarul de decese provocate de aceasta boala. Insa am convingerea ca printr-un efort sustinut si campanii de constientizare situatia poate fi modificata si mii de vieti pot fi salvate. Si totul pornind de la un banal control”, a declarat doctor Lucian Florea, director general Neuromed. Tot din acest motiv, in luna octombrie s-a desfasurat campania „Te rog, mergi la control! Cand suferi tu, sufar si eu”, sustinuta de trei personalitati autohtone: Ioan Gyuri Pascu, Andi Vasluianu si Cornel Ilie.

Cristina Ionescu

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.