Revista care te menține sănătos

Știri

Vaccin pentru boala celiaca 2

19 noiembrie 2012
Share

Condamnati la o dieta fara paine, fara produse de patiserie si chiar unele cosmetice care contin gluten, bolnavii de celiachie au un motiv de bucurie: e posibil ca toate problemele lor sa ia sfarsit datorita unui nou vaccin. Potrivit cercetatorilor, acesta ar putea elimina raspunsul violent al organismului la contactul cu glutenul alimentar, facand sistemul imunitar mai „tolerant” fata de aceasta substanta, practic vindecand boala, nu doar tinand-o sub control.

 Vaccinul a fost testat cu succes in laborator, iar in prezent este inclus intr-un studiu clinic de mica amploare (pe circa 100 de pacienti) in SUA, Australia si Noua Zeelanda. Daca reactiile subiectilor testati vor fi pozitive, in trei-patru ani vaccinul ar putea sa puna capat problemelor grave de sanatate produse de boala celiaca.

Glutenul este o componenta importanta a cerealelor: asigura un aport proteic in dieta si joaca un rol esential când vine vorba de transformarea cerealelor in paine, el fiind cel care ofera elasticitate aluatului, il ajuta sa creasca sub actiunea drojdiilor si da painii consistenta specifica.

Trebuie retinut insa faptul ca orezul si porumbul nu contin gluten.

Celiachia sau boala celiaca este caracterizata de intoleranta la gluten. Desi pare o boala rara, in fiecare an sunt puse tot mai multe diagnostice. Celiachia are, de multe ori, un substrat genetic, dar sunt si alte aspecte implicate. Ea este o boala autoimuna, asociata cu o reactie anormala a sistemului imunitar, reactie declansata de anumite fractii proteice din gliadina. Mai exact, sunt afectate vilozitatile intestinale (au un rol esential in absorbtia substantelor nutritive, astfel incat procesul absorbtiei nu se mai poate desfasura normal).

In aceasta situatie, bolnavul poate prezenta o stare de oboseala, de lipsa generala de energie si un oarecare grad de anemie, probleme intestinale si crearea conditiilor pentru alte probleme de sanatate, de exemplu, infertilitatea. Din pacate, foarte multi pacienti nu stiu ca sufera de aceasta boala, trasformata astfel intr-o afectiune sub-diagnosticata chiar si in tarile dezvoltate. Din nefericire pentru persoanele afectate de celiachie, in prezent singurul „tratament” este dieta fara gluten, extrem de stricta daca ne gandim la toate produsele care pot contine aceasta substanta in mod natural.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.