Revista care te menține sănătos

Știri

Cursuri de puericultura pentru tati: cum sa aveti grija de cel mic

7 noiembrie 2012
Share

Tatii sunt adesea defavorizati cand vine vorba de cresterea si ingrijirea copilului. Fie mamele nu ii lasa sa se implice in activitatile lor de teama sa nu faca ceva gresit, fie programul de la serviciu este mult prea incarcat si nu mai au timp pentru cel mic.

Legal, barbatii au dreptul la cinci zile libere (zile lucratoare) in momentul in care devin parinti, iar daca urmeaza un curs de puericultura si la sfarsit obtin atestatul, pot beneficia de alte zece zile libere care nu sunt scazute de catre angajator din concediul de odihna anual.

La cursurile de puericultura taticii invata foarte multe lucruri utile, de exemplu: cum sa-si dea seama cand incepe travaliul (caci gravida se panicheaza foarte repede si nu mai realizeaza exact ce i se intampla, de aceea apar si multe alarme false), cum sa calmeze colicile bebelusului, sa schimbe un scutec, sa ingrijeasca in mod corect nasul si unghiile, sa-i ofere un biberon cu ceai sau sa identifice semnele depresiei postpartum si sa ia masuri.

„Tatii isi doresc sa se implice in viata copilului, dar mamele devin foarte posesive, cred ca ei nu s-ar putea descurca. De aceea, parintii primesc la curs sfaturi direct de la sotii, fie legate de cum sa se implice in viata de familie, fie de cum sa le inteleaga mai bine. Trebuie sa marturisesc faptul ca rata de divort dupa aparitia copilului este de 52%, astfel incat proiectul nostru vine si in sprijinul familiei”, a spus medicul de familie Ioana Vartosu, trainer la „Asociatia Scoala Mamei Junior”. Potrivit acesteia, pe site-ul www.cursdepuericultura.ro cursul poate fi urmat online, in mod gratuit, iar cine doreste poate obtine atestatul tot de acasa.

Mai mult, potrivit noii legislatii, tatal mai are dreptul si la o luna de concediu de ingrijire a copilului. Legea spune ca oricare dintre parinti (indiferent ca-i vorba de mama sau de tata), daca are vechime in munca de 12 luni consecutiv, are dreptul la unul sau doi ani de concediu pentru ingrijirea copilului (exceptie facand cazul copilului cu handicap, unde concediul poate fi de trei ani). De obicei, cele care stau acasa cu cel mic sunt mamele, asa ca legea vine in sprijinul tatilor, subliniind faptul ca si cel de-al doilea parinte are dreptul la cel putin o luna din acest concediu, iar in cazul in care nu si-l ia nu mai are dreptul niciunul dintre parinti la perioada respectiva (exceptie facand, de exemplu, copiii orfani de un parinte). Asta inseamna ca, daca mama a stat in concediu 11 luni sau un an si 11 luni, tatal va sta si el o luna, luata oricand vrea.

Cristina Ionescu

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.