Revista care te menține sănătos

Știri

Nasterea naturala dupa cezariana, posibila in 87% dintre cazuri

29 octombrie 2012
Share

Teoria conform careia dupa o operatie de cezariana si cea de-a doua nastere trebuie sa fie la fel a fost evocata in jurul anilor 1900, intr-o epoca in care cezariana era o interventie foarte rara. In plus, explicatia medicilor era ca exista un risc mare de ruptura hemoragica, ce ar putea pune in pericol viata mamei.

Odata cu evolutia medicinei, s-a schimbat si aceasta mentalitate. In contextul stiintific actual, exista suficiente date care permit anticiparea sanselor de reusita a unei nasteri naturale dupa cezariana, astfel incat femeile pot primi un raspuns individualizat. Mai mult, rezultatele unui studiu efectuat recent, la care au participat mai multe centre de nasteri americane, arata ca din 1.453 de femei care s-au prezentat in astfel de centre pentru a incerca sa nasca pe cale vaginala dupa o cezariana 87% au reusit cu succes. Iar un alt studiu (la care au participat 17.898 de femei), efectuat in spitalele universitare americane, a demonstrat ca rata de succes pentru nasterea naturala dupa cezariana este de 73,4%.

De asemenea, doctorul obstetrician Michel Odent sustine ca nasterea pe cale naturala este posibila fara probleme dupa o operatie de cezariana daca sunt indeplinite nevoile de baza ale femeii: nevoia de siguranta si cea de intimitate. In acest caz, riscurile sa apara complicatii sunt destul de mici.

Cristina Ionescu

Sursa: www.michelodent.ro

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.