Revista care te menține sănătos

Știri

Inhalatoarele au efecte secundare neasteptate in randul copiilor astmatici

17 octombrie 2012
Share

Potrivit unui nou studiu, copiii astmatici care folosesc inhalatoare pe baza de steroizi vor fi mai scunzi la maturitate, comparativ cu cei care utilizeaza alte tipuri de inhalatoare. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au analizat timp de patru ani mai multi copii astmatici (cu varste intre 5 si 12 ani), impartiti in urmatoarele categorii: o parte utilizau inhalatoare cu steroizi, alta folosea alte tipuri de inhalatoare, iar ultima parte lua un tratament placebo.

Cand au ajuns la maturitate, toti subiectii au fost masurati. Rezultatul? Cei care au utilizat inhalatoarele pe baza de steroizi aveau la maturitate o inaltime cu 1,2 centimetri mai mica decat a celorlalti participanti la studiu. In timpul cercetarii, au fost luati in considerare si alti factori care ar putea influenta evolutia procesului de crestere, precum inaltimea fiecaruia dintre parinti. Cu toate acestea insa, specialistii spun ca fenomenul nu depinde de astfel de factori.

„Rezultatele sunt surprinzatoare, avand in vedere ca studiile anterioare au subliniat ca inhalatoarele cu steroizi afecteaza doar temporar cresterea, neavand efecte la maturitate. Totusi, niciunul dintre studiile anterioare nu a urmarit evolutia pacientilor de la inceputul tratamentului pana la maturitate”, a explicat coordonatorul studiului, Robert Strunk, de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Washington.

Cristina Ionescu

Sursa: The Telegraph

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.