Revista care te menține sănătos

Știri

Este sigur: stresul ne scurteaza viata

14 august 2012
Share

Stresul si anxietatea fobica pot determina leziuni la nivel celular, producand imbatranirea rapida. Un studiu efectuat pe 5.000 de femei cu varste cuprinse intre 42 si 69 de ani arata ca nivelul ridicat de anxietate fobica este asociat cu o reducere semnificativa a lungimii telomerelor (capete ale cromozomilor care protejeaza materialul nostru genetic, considerate markeri ai imbatranirii biologice sau celulare).

 

Telomerele scurtate sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a cancerului, a bolilor de inima, dementei si cu o crestere a mortalitatii. Cercetatorii au comparat, in paralel, femei care aveau, cronologic, aceeasi varsta, iar diferenta dintre lungimea telomerelor la femeile care sufereau de fobii si stres si restul femeilor corespundea unei diferente de varsta de circa 6 ani, ca si cum cele ce sufereau de fobii ar fi fost cu 6 ani mai in varsta decat cele care nu aveau anxietate fobica.

 

Cristina Ionescu

Sursa: Daily Mail

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.