Revista care te menține sănătos

Știri

Varsta inaintata a mamei, factor de risc pentru autism

9 august 2012
Share

Mamele cu varsta peste 35 de ani au un risc substantial mai mare de a da nastere unui copil autist, in comparatie cu femeile sub 20 de ani, care prezinta un risc mult mai redus. Observatia a fost facuta dupa o analiza atenta a numeroase studii internationale de mare anvergura, care au avut in vedere 25.000 de nasteri cu tulburari din spectrul autist (TSA), comparate cu un grup mai extins de aproximativ 9 milioane de copii.

Cercetatorii de la Universitatea Karolinska din Suedia si o echipa de oameni de stiinta de la King’s College din Londra au studiat efectul varstei inaintate a mamei asupra incidentei autismului si au aflat ca, cu cat femeile decid sa devina mame mai tarziu, cu atat creste riscul de a da nastere unor copii ce vor fi afectati de autism.

Desi nu exista o explicatie exacta a acestei relatii cauza-efect, autorii studiului considera ca printre factorii ce pot creste riscul de autism se numara modificarile hormonale ce pot determina alterari genetice, dar si factorii de mediu.

Studiul si rezultatele acestuia prezinta o importanta majora, mai ales in contextul tendintelor tarilor occidentale, unde se observa o crestere a numarului de femei care decid sa aiba un copil abia dupa ce se realizeaza in plan profesional.

Paula Rotaru

Sursa: www.passionsante.be

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.