Revista care te menține sănătos

Știri

Dispozitivul care ar putea reduce efectele secundare ale prostatectomiei

2 august 2012
Share

Un dispozitiv care ar putea reduce deteriorarea nervilor in timpul interventiilor chirurgicale este testat in prezent. Acesta detecteaza nervii care se afla in tesuturi si care nu pot fi observati de catre ochiul medicului, permitandu-le acestora evitarea deteriorarii accidentale a nervilor.

Medicii testeaza dispozitivul in cadrul interventiilor chirurgicale de prostata pentru a reduce incontinenta si impotenta care pot aparea postoperatoriu.

Se estimeaza ca aproximativ 30% dintre pacientii care au cancer de prostata sufera un anumit grad de disfunctie erectila dupa prostatectomie (indepartarea chirurgicala a unei prostate marite). Acesta este de obicei rezultatul deteriorarii a doua seturi de nervi din jurul prostatei. In unele cazuri, efectele secundare sunt temporare, insa la aproximativ 20% dintre pacienti pot persista chiar si doi ani de zile.

Noul dispozitiv, numit ProPep, ii poate ajuta pe chirurgi sa monitorizeze pozitia nervilor. Doi electrozi sunt plasati in tesutul din jurul prostatei si uretrei si sunt conectati la un monitor extern. Electrozii emit un impuls electric, iar viteza cu care curentul trece prin tesut indica daca in locul respectiv este vreun nerv sau nu. Cand nervii sunt detectati, electrozii produc un semnal de avertizare care este afisat pe ecran. Dispozitivul a fost aprobat pentru a putea fi folosit deocamdata in Marea Britanie.

Ruxandra Raica

Sursa: www.dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.