Revista care te menține sănătos

Știri

Codurile galbene si portocalii de canicula duc la lipotimii si deshidratari

13 iulie 2012
Share

Peste 200 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate, suferind lipotimii si deshidratari, iar 5.482 au solicitat serviciile de ambulanta in doar 24 de ore, conform datelor centralizate de catre Ministerul Sanatatii prin Centrul operativ pentru situatii de urgenta.

In aceste conditii, oficialii de la minister recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 si 18:00. In perioadele de canicula, este recomandat consumul zinic de lichide fara a astepta sa apara senzatia de sete, respectiv un pahar cu apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.

De asemenea, este bine sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin multa apa. Iubitorii de lactate trebuie sa stie ca o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar cu apa, asa ca pot consuma produsul cu incredere. In schimb, nu trebuie consumat sub nicio forma alcool (intrucat favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii), si este obligatorie evitarea bauturilor cu un continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (nu doar prajituri, ci si sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece sunt diuretice.

Apoi, pe parcursul zilei, este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade Celsius mai mica decat temperatura ambientala. Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare la orele amiezii, trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise, insa e de preferat sa se evite activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie si sa avem grija de persoanele dependente de noi, oferindu-le in mod regulat lichide, chiar daca nu le solicita.

Atentie! Pastrati contactul permanent cu vecinii, rudele, cunostintele care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate.

Cristina Ionescu

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.