Revista care te menține sănătos

Știri

Cancere produse de… microbi

6 iunie 2012
Share

Vaccinurile si respectarea regulilor de igiena permit evitarea a circa 1,5 milioane de decese pe an la nivel mondial. Doua milioane de cazuri noi de cancer, dintr-un total de 12,7 milioane in intreaga lume, au fost puse pe seama infectiilor, se arata intr-un studiu recent publicat.

In plus, medicii Catherine de Martel si Martyn Plummer, reprezentantii lucrarii, sustin ca unul din sase cancere maligne este rezultatul unei infectii.

In practica, tumorile maligne dezvoltate din cauza microbilor sau virusurilor sunt mai frecvente in tarile mai putin dezvoltate (22,9 %) decat in cele industrializate (7,4 %). Frecventa lor variaza insa si in functie de regiune, de la 3,3% in Australia si Noua Zeelanda, la 32,7% in Africa subsahariana.

Primul virus implicat in aparitia cancerului a fost descoperit in 1958, iar astazi se stiu patru microbi principali care stau la originea acestor maladii. Din doua milioane de cazuri, 1,9 milioane sunt induse de Helicobacter pylori in cancerul stomacal. Apoi, urmeaza virusul hepatitei B si C, responsabile pentru cancerul aparut la nivelul ficatului, dupa care, in lista sunt trecute papillomavirusurile (HPV), responsabile de bolile tractului genital.

„Inamicii” sunt, practic, perfect identificabili si posibil de combatut. „Aplicarea metodelor de prevenire, cum ar fi vaccinul, respectarea igienei si tratamentelor ar putea avea un efect substantial asupra ratei cancerului in urmatoarele decenii”, subliniaza specialistii in domeniu.

Cristina Ionescu

Sursa: Le Point

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.