Revista care te menține sănătos

Știri

Culoarea ochilor ar putea indica riscul unor afectiuni grave ale pielii

24 mai 2012
Share

Culoarea ochilor ar putea indica daca o persoana prezinta un risc marit de a suferi de anumite afectiuni grave ale pielii, potrivit unui nou studiu.

Cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii din Colorado, Statele Unite ale Americii, au descoperit ca persoanele cu ochi albastri sunt mai putin predispuse la a face vitiligo, in timp ce persoanele cu ochi caprui sunt mai putin predispuse la a face melanom (cancer de piele).

Specialistii au monitorizat aproximativ 3.000 de persoane ce sufereau de vitiligo, boala ce duce la aparitia unor pete albe pe piele. Aproximativ 27% dintre acestia aveau ochii albastri, 43% aveau ochii caprui si 30% verzi. Distributia normala a culorilor in populatia nord-americana (din studiu au fost exclusi hispanicii) este: 52% ochi albastri, 27% ochi caprui si 22% ochi verzi.

Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca vitiligo apare mai rar la persoanele cu ochi albastri si mai des la cele cu ochi caprui. Din punct de vedere genetic, vitiligo si melanomul sunt doua afectiuni total opuse.

Ruxandra Raica

Sursa: www.newkerala.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.