Revista care te menține sănătos

Știri

Hipotiroidia mamei afecteaza dezvoltarea intrauterina a bebelusului

4 mai 2012
Share

Hipotiroidia este o afectiune endocrina ce se caracterizeaza prin scaderea sintezei de hormoni tiroidieni, iar in timpul sarcinii dezvoltarea si maturizarea normala a creierului bebelusului este determinata de functionarea normala a acestora.

Mai exact, absenta congenitala a tiroidei determina intarzieri esentiale in cresterea si dezvoltarea neurologica, de aceea se spune ca hipotiroidia mamei poate afecta dezvoltarea intrauterina a bebelusului.

In cazul in care nu se iau toate masurile de precautie, hipotiroidismul in sarcina poate cauza boala Graves-Basedow, adenom toxic tiroidian, gusa polinodulara toxica sau hipertiroidism gestational. Mai mult, hipotiroidia materna se asociaza frecvent cu un grad de retard mental al copilului, potrivit studiilor acesti copii putand pierde aproximativ 7-8 puncte de IQ.

Tiroida fatului incepe sa produca hormoni proprii abia din trimestrul al doilea de sarcina, insa in cantitati insuficiente, astfel incat mama continua sa asigure concentratiile necesare. De aceea, este indicata urmarirea functiei tiroidiene inainte de conceptie si in perioada prenatala in cazul femeilor care au, de exemplu, gusa, antecedente familiale cu afectiuni tiroidiene sau chiar diabet zaharat de tip 1.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.