Revista care te menține sănătos

Știri

In Romania, numarul avorturilor este in scadere

4 mai 2012
Share

Datorita metodelor contraceptive moderne, numarul intreruperilor de sarcina este in scadere, arata statisticile. Mai exact, in Romania sunt inregistrate in prezent de patru ori mai putine avorturi decat in perioada anilor ’90. Asadar, daca in anul 1993 rata intreruperilor de sarcina era de 3,4%, dupa anul 2000, aceasta a scazut la 0,8%.

De asemenea, legalizarea avortului in 1990 a dus la realizarea a peste un milion de astfel de proceduri. Cu toate acestea, in conditiile in care fatul are organele formate din saptamana a opta, iar avortul se poate face legal pana in a 12-a saptamana de sarcina, subiectul este inca unul controversat. Mai mult, in conditiile unei probleme medicale, avortul se poate face pana in saptamana 20 de sarcina.

Reglementarile legislatiei in vigoare nu sunt foarte clare, astfel ca o intrerupere de sarcina se poate face chiar si atunci cand viata mamei este in pericol, acolo unde exista o malformatie sau la dorinta gravidei.

Daca avortul voluntar reprezenta, pana acum, un act consimtit intre pacienta si medicul ginecolog, femeile ar putea fi nevoite sa apeleze, in viitor, si la un psiholog inainte de a face o intrerupere de sarcina. Asta reiese dintr-un proiect legislativ, aflat inca in dezbatere.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.