Revista care te menține sănătos

Știri

Micro-robotul ce detecteaza toate afectiunile

25 aprilie 2012
Share

Oamenii de stiinta britanici, in colaborare cu „National Science Foundation”, SUA, lucreaza la realizarea unui micro-robot ce va „trai” in noi si va identifica bolile din corpul uman.

Micro-robotul, ce poarta numele de Cyberplasm, va beneficia de un sistem nervos electronic, urmand sa fie dotat cu „ochi” si cu „nas” – senzori derivati din celule de mamifer si cu muschi artificiali ce vor folosi glucoza ca sursa de energie. Acesta va fi proiectat sa imite functiile esentiale ale lampretei, o creatura ce traieste in Oceanul Atlantic si care prezinta un sistem nervos extrem de primitiv.

Aparatul urmeaza sa masoare in viitor maximum un milimetru, iar cercetatorii vor sa-l introduca in corpul uman, unde va „inota” fara probleme, detectand afectiunile de care sufera pacientul. „Nimic nu se compara cu capacitatea naturala a unei fiinte vii de a observa si detecta prin miros mediul sau inconjurator – asa cum face lampreta – colectand astfel date despre ce se petrece in jurul sau”, a explicat Daniel Frankel, bioinginer la Universitatea Newcastle.

Cristina Ionescu

Sursa: Engineering and Physical Sciences Research Council

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.