Revista care te menține sănătos

Știri

Lipsa banilor ii constrange pe romani sa renunte la ingrijirea medicala

14 martie 2012
Share

Potrivit unui sondaj realizat de catre Institutul National de Statistica in anul 2010, peste 70% din populatia Romaniei a evitat consultul medical atunci cand a fost nevoie, din cauza costurilor ridicate pe care le presupune o astfel de vizita.

„Aceasta cifra ar trebui sa atraga atentia autoritatilor si sa ridice multe semne de intrebare. Mai ales ca vorbim de milioane de romani care nu au apelat la medic atunci cand au fost bolnavi de teama costurilor ridicate ale analizelor si medicamentelor, si care, desi lunar isi platesc contributia de sanatate, nu merg la consult medical decat atunci cand starea lor de sanatate se agraveaza”, a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente).

Situatia este si mai grava in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani care renunta, tot din ratiuni economice, la consultul medical in proportie de 90%.

Acest lucru are un impact negativ asupra societatii in ansamblu, deoarece un tanar bolnav, care nu poate munci, nu va mai putea contribui la economia nationala precum un om sanatos, ceea ce va duce intr-un final la prabusirea sistemului sanitar, dar si la lipsa fortei de munca, ce va genera colapsul economic al tarii.

La nivel european, Romania se situeaza printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sanatatea per capita, alocand 600 de euro, in timp ce media europeana este de 1.800 de euro.

Paula Rotaru

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.