Revista care te menține sănătos

Știri

Tigari mai putin nocive?

5 ianuarie 2012
Share

Noua din zece pacienti bolnavi de cancer pulmonar sunt fumatori, potrivit statisticilor. Totusi, acest lucru nu pare sa ii ambitioneze sa renunte la acest viciu extrem de daunator sanatatii. Pentru aceasta categorie de persoane, cercetatorii au luat in considerare o alternativa cel putin neobisnuita: crearea unei tigari „sanatoase”.

Mai exact, introducerea unor antioxidanti, precum licopenul, in filtrele de tigari. Acest compus este extras din samburii de struguri si s-a demonstrat ca poate reduce semnificativ nivelul radicalilor liberi responsabili de aparitia cancerului.

„Aceasta metoda se poate dovedi una revolutionara si va putea reduce la mimimum efectele periculoase ale consumului de tutun”, a precizat dr. Boris Dzilkovski, co-autorul studiului realizat in cadrul Universitatii Cornell din New York.

Preocuparea oamenilor de stiinta pentru elaborarea unei tigari mai putin periculoase nu este o noutate. Acestia au mai incercat diverse metode care s-au dovedit extrem de eficiente (introducerea de hemoglobina si carbune activ in filtrele de tigari poate reduce cu pana la 90% actiunea radicalilor liberi), dar care presupuneau costuri mult prea ridicate pentru a fi aplicate la scara comerciala.

Paula Rotaru

Sursa: www.jove.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.