Revista care te menține sănătos

Știri

Implant cohlear realizat in premiera unui copil de 6 ani

18 decembrie 2011
Share

O echipa de profesionisti din cadrul Spitalului de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a efectuat marti, in premiera, un implant cohlear cu electrod perimodiolar unui baietel in varsta de 6 ani, diagnosticat in urma cu un an cu hipoacuzie bilaterala severa.

Baietelul operat a mai fost supus anterior unei interventii de protezare auditiva, insa fara succes. Implantul cohlear cu electrod perimodiolar asigura un contact electric perfect intre dispozitiv si terminatiile nervului auditiv, obtinandu-se astfel rezultate vizibile in decursul a 5-6 ani de la interventie.

„Dupa operatie, baietelul va sta internat 7 zile, iar dupa o luna si jumatate acesta va trebui sa revina pentru activarea implantului. Procesul de recuperare se va face pas cu pas si va fi unul dificil, copilul va avea nevoie de sprijinul specialistilor logopezi in special, dar si de ajutorul fizic si moral al familiei, care trebuie sa vorbeasca tot timpul cu copilul, pentru ca altfel implantul se face degeaba”, a precizat dr. Adrian Tudor, seful sectiei de audiologie al spitalului.

Beneficiile implantului cohlear sunt semnificative, pentru ca va aduce pragul auditiv spre valori normale, va imbunatati perceperea vorbirii, favorizeaza dezvoltarea si producerea vorbirii. Medicii au dat exemple de copii implantati care, in momentul de fata, vorbesc aproape perfect, canta la pian si nu au nicio problema sa se integreze in societate si sa fie tratati ca niste copii normali.

Acest tip de operatie este un succes pentru medici, deoarece implantul cohlear este indicat la varste cat mai fragede, intre 1 si 3 ani, iar cazul baietelului este o exceptie. Costul operatiei, de 20.000 euro, a fost acoperit prin Programul de Implant Cohlear demarat de Ministerul Sanatatii, insa numarul de cazuri care pot fi rezolvate din astfel de fonduri este unul limitat, de 35-40 de cazuri pe an, si nu 100 de implanturi cat ar fi necesar.

In Romania apar in fiecare an 300 de cazuri noi de hipoacuzie, afectiune care daca nu este depistata din timp, va influenta si va avea repercusiuni grave asupra dezvoltarii vorbirii, achizitionarii limbajului si dezvoltarii cognitive. Cazurile de hipoacuzie pot avea cauze genetice, postnatale (dupa un tratament indelungat cu gentamicina) sau pot aparea ca rezultat al stresului la nastere (traumele gravidei pot influenta sanatatea fatului, care poate auzi vocea mamei inca din luna a 3-a de sarcina).

Paula Rotaru

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.