Revista care te menține sănătos

Știri

Sosul de soia, o alternativa sanatoasa la sarea de bucatarie

8 decembrie 2011
Share

Recomandarea medicilor de a reduce cantitatea de sare din alimentatie este deseori ignorata, de unde rezulta si cazurile din ce in ce mai numeroase de hipertensiune arteriala. Insa exista o metoda prin care va puteti bucura de acelasi gust intens al preparatelor culinare, fara urmari nefaste, precum retinerea excesiva a apei in organism, afectiuni ale rinichilor, osteoporoza sau chiar cancer.

Aceasta solutie consta in inlocuirea sau macar reducerea cantitatii de sare prin sosul de soia, un preparat des folosit si foarte apreciat in bucataria asiatica.

Recent, o companie producatoare de sos de soia a finantat o campanie, avand drept scop promovarea inlocuirii sarii cu acest preparat, astfel incat consumatorii sa fie constienti ca exista alternative si ca au posibilitatea de a alege produse care nu prezinta niciun risc asupra sanatatii.

In parteneriat cu specialistii de la National University din Singapore, compania a publicat un studiu in cel mai recent numar al publicatiei online Journal of Sensory Studies in care detaliaza cum poate fi utilizat sosul de soia pentru asezonarea salatelor, in supe sau in prepararea diferitelor mancaruri cu carne.

De asemenea, sunt prezentate si rezultatele unei cercetari pe un grup de voluntari care au inlocuit sarea cu sosul de soia, iar la sfarsitul studiului au declarat ca gustul este la fel de bun, iar consumul de sare a scazut cu pana la 50% comparativ cu procentul consumat inainte de inceperea cercetarii.

Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul a 4-6 grame de sare pe zi, in Romania se consuma o cantitate aproape dubla, crescand astfel riscul afectiunilor cardiovasculare, multe dintre cazuri fiind intalnite la persoanele sub 40 de ani.

Paula Rotaru

Sursa: www.onlinelibrary.wiley.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.