Revista care te menține sănătos

Știri

Pietrele la rinichi pot semnala un inceput de diabet zaharat

30 noiembrie 2011
Share

Persoanele care sufera de litiaza urinara, afectiune cunoscuta popular sub denumirea de pietre la rinichi, prezinta un risc cu 30% mai mare de a se imbolnavi de diabet tip 2, arata un studiu al medicilor din Taiwan. Principalii factori care contribuie la formarea calculilor renali constau in alimentatia dezechilibrata, subnutritie, exces de proteine, consum redus de lichide, dar si o mostenire genetica (istoricul familial constituie factor de risc major in aparitia acestei afectiuni).

Cercetatorii de la Universitatea de Medicina Taipei au monitorizat pest 94.000 de persoane si au descoperit ca mai mult de 23.000 dintre participanti sufereau de litiaza urinara, iar 12,4% s-au imbolnavit ulterior de diabet zaharat.

Secretia de insulina, puntea de legatura intre diabet si pietrele la rinichi

Scaderea nivelului de insulina, hormonul responsabil pentru reglarea nivelului de zahar din sange, poate contribui la aparitia litiazei urinare. Acest lucru poate fi usor prevenit printr-un consum de minimum 2 litri de lichide pe zi si exercitii fizice regulate.

Paula Rotaru

Sursa: www.ygoy.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.