Revista care te menține sănătos

Știri

Sindromul „inimii frante”, simptome asemanatoare atacului de cord

29 noiembrie 2011
Share

Se pare ca expresia „inima franta” nu este doar o simpla metafora, ci se bazeaza pe un sambure de adevar. Experientele emotionale puternice, precum decesul cuiva drag, despartirea de partenerul de viata sau chiar primirea unei vesti bune pot deregla nivelul hormonilor de stres si de adrenalina din corp, afectand inima, la fel ca in cazul unui infarct.

Specialistii de la Universitatea din Arkansas au descoperit ca femeile sunt de sapte ori mai predispuse sa sufere de sindromul inimii frante decat barbatii, persoanele mai inaintate in varsta fiind mult mai vulnerabile decat cele tinere.

Aceasta afectiune a fost descoperita inca din anul 1991 de catre medicii japonezi, care au denumit-o cardiopatie Takotsubo. Cresterea nivelului hormonilor determina marirea temporara in volum a inimii si persoana afectata prezinta simptome similare unui infarct, cum ar fi: dureri in piept, probleme in respiratie si ritm cardiac neregulat.

Majoritatea celor care sufera de sindromul „inimii frante” se recupereaza in maximum doua saptamani, insa exista si cazuri rare in care simptomele grave pot duce la deces.

Pentru a determina aceasta incidenta a cazurilor de cardiopatie de stres, expertii americani au utilizat bazele de date a peste 1.000 de spitale de pe teritoriul Statelor Unite si au descoperit 6.300 de persoane afectate, dintre care doar 11% erau barbati. Astfel, s-a tras concluzia ca femeile au un risc de sapte ori mai mare decat barbatii sa dezvolte acest sindrom, iar in cazul persoanelor de sex feminin de peste 55 de ani riscul creste de pana la noua ori.

Paula Rotaru

Sursa: www.healthland.time.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.