Revista care te menține sănătos

Știri

Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca

20 noiembrie 2011
Share

Institutul National de Pneumofiziologie „Marius Nasta” Bucuresti a marcat Ziua Mondiala a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) printr-un eveniment care a avut ca mesaj: „Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca”.

Prin intermediul acestui eveniment, medicii au dorit sa transmita faptul ca aceasta boala cronica pune mari probleme, iar simptomele, precum tusea sau oboseala dupa varsta de 40 de ani nu sunt absolut deloc normale. Unul dintre principalii factori de risc este, bineinteles, fumatul.

La nivel mondial, aproximativ 210 milioane de oameni sunt afectati de aceasta boala, 80% dintre cazuri fiind cauzate de fumat. Din totalul pacientilor diagnosticati in intreaga lume, un milion sunt romani si mai grav este ca, de cele mai multe ori, boala nu este diagnosticata la timp.

Cea mai buna metoda de a depista BPOC este aceea de a efectua o spirometrie, un test simplu, nedureros, care masoara cantitatea de aer pe care o persoana o poate expira, precum si intervalul de timp necesar.

„In cazul oricarei afectiuni, o relatie apropiata, bazata pe incredere si respect intre medic si pacient este esentiala. Aceasta relatie este cu atat mai importanta in cazul unei boli cronice cu incidenta crescuta si cu potential fatal, cum este BPOC”, a declarat dr. Emilia Crisan, Director medical Institutul de Pneumofiziologie „Marius Nasta”.

Ruxandra Raica

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.