Revista care te menține sănătos

Știri

Dificultatile de citire nu indica un coeficient de inteligenta scazut

10 noiembrie 2011
Share

Afecteaza unul din zece copii si este asociata cu un nivel sub mediu al capacitatilor intelectuale… Da, vorbim despre dislexie, un fenomen care nu tine cont de celebritate, printre persoanlitatile diagnosticate cu aceasta afectiune numarandu-se actori celebri, precum Anthony Hopkins, Tom Cruise, Jack Nicholson sau artisti desavarsiti, Michelangelo si Leonardo da Vinci.

Insa, in ciuda ideilor preconcepute, conform carora aceasta greutate in invatare a cititului poate ascunde un nivel de inteligenta scazut, se pare ca diagnosticul in cazul dislexiei nu are nicio legatura cu IQ-ul unei persoane.

Pana in prezent, copiii diagnosticati cu dislexie erau caracterizati printr-un nivel scazut al inteligentei, situat intre 75 si 85, insa un studiu recent a descoperit o discrepanta in aceasta abordare.

Institutul National de Sanatate Publica din Statele Unite a finantat un studiu care a constat in scanarea RMN pentru masurarea creierului a 131 de copii, cu varste cuprinse intre 7 si 16 ani. Copiii au fost impartiti in trei grupe: cei care citeau mult si aveau un IQ ridicat, cei care aveau competente scazute si un IQ mediu si copiii care citeau greu si aveau un IQ mic. Scanarea creierului s-a desfasurat in timp ce copiii se uitau la perechi de cuvinte care trebuiau asociate.

„Rezultatele nu au indicat nicio diferenta in modul de activare al creierului, atat in cazul copiilor cu IQ ridicat, cat si in cazul celor cu un nivel de inteligenta scazut, ceea ce sugereaza ca nu ar trebui sa existe discriminare in ceea ce ii priveste pe copiii dislexici si sa li se ofere o mai mare atentie si rabdare, astfel incat sa nu se simta marginalizati sau exclusi dintr-un grup social”, a declarat dr. Fumiko Hoeft de la Universitatea Stanford.

Conform Manualului de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mintale, dislexia reprezinta incapacitatea de a distinge literele comune unele de altele (acestea par a se amesteca). Desi nu exista o statistica la nivel national in ce priveste aceasta afectiune, se estimeaza ca 10-15% din populatie sufera de dislexie.

Paula Rotaru

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.