Revista care te menține sănătos

Știri

Vaccin impotriva cariilor dentare?

3 noiembrie 2011
Share

Imaginati-va cum ar fi sa nu mai calcati in cabinetul medicului stomatolog, sa scapati de zgomotul asurzitor al frezei sau de durerile cumplite de dinti. Toate aceste dorinte pot deveni realitate gratie unui nou vaccin realizat de specialistii din China.

Cercetatorii de la Institutul de Virusologie din Wuhan sustin ca au reusit sa creeze un vaccin eficient care poate stopa aparitia cariilor dentare.

In compozitia vaccinului au fost introduse ADN-ul si proteinele a doua bacterii, respectiv Streptococcus mutans, responsabil de aparitia cariilor, si bacteria Salmonella. In experimentele realizate pe animale de laborator au fost inregistrate, in urma injectarii in cavitatea bucala a respectivului vaccin, niveluri crescute de proteine atat in sange, cat si in saliva, dar si o intarziere a dezvoltarii coloniilor de bacterii pe smaltul dintilor.

In concluzie, studiul demonstreaza ca actiunea celor doua bacterii poate spori cantitatea de imunoglobuline specifice cavitatii bucale, responsabile de activitatea anticorpilor, ce pot oferi protectie impotriva cariilor dentare.

Paula Rotaru

Sursa: www.sciencedaily.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.