Revista care te menține sănătos

Știri

Plansul nu are niciun efect asupra psihicului

1 noiembrie 2011
Share

Intotdeauna ni se spune ca plansul ne ajuta sa ne descarcam de toate problemele si ne poate pune pe picioare in scurt timp, insa cercetatorii nu sunt de aceeasi parere. Se pare ca plansul nu te ajuta sa te simti mai bine, ba din contra, te poate lasa cu dureri groaznice de cap si cu ochii umflati ca dupa o noapte nedormita.

Studiul, realizat de specialisti in domeniul psihologiei din cadrul Universitatii din Florida de Est, a demonstrat ca doar o treime dintre femeile supuse testului s-au simtit mai bine dupa o portie zdravana de plans.

Jonathan Rothenberg, autorul studiului, a declarat: „plansul nu este nici pe departe atat de benefic precum oamenii ar vrea sa creada; doar un numar mic de reprize de plans au fost asociate cu imbunatatirea starii de spirit, contrar invataturii conventionale”.

Cercetarea a fost realizata pe 97 de femei intre 18 si 48 de ani, care au tinut un jurnal timp de 3 luni, in care au notat fiecare repriza de plans. La final, a fost acumulat un numar impresionant de 1.004 episoade de plans. 61% dintre femei au declarat la sfarsitul perioadei analizate ca lacrimile nu le-au imbunatatit deloc starea psihica, 9% au afirmat ca plansul chiar a inrautatit lucrurile, si doar 30% au fost de acord ca plansul le-a ajutat sa depaseasca acele momente de cumpana.

De asemenea, studiul a reusit sa evidentieze durata medie a unei reprize de plans, de 8 minute, actiunea avand loc fie in intimitate, fie in prezenta altor persoane.

Rothenberg considera ca plansul nu constituie un „act de curatare“, ci mai degraba o modalitate prin care oamenii incearca sa atraga atentia celor din jur, astfel incat sa beneficieze de suportul si afectiunea de care duc lipsa. Probabil, acest lucru s-a intamplat si in cazul celor 30% dintre participante.

Paula Rotaru

Sursa: www.healthland.time.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.