Revista care te menține sănătos

Știri

De ce ne ingrasam in timpul iernii?

1 noiembrie 2011
Share

Statisticile arata ca majoritatea oamenilor se ingrasa cu cel putin 1-2 kilograme in timpul sezonului rece. V-ati intrebat vreodata de ce se intampla acest lucru? Expertii ne dezvaluie care sunt adevaratele motive pentru care se intampla acest fenomen.

Alimentele grase nu ne tin de cald!

Multi oameni cred ca daca mananca mai mult, creste senzatia de caldura, insa specialistii nu sunt deloc de acord cu acest mit. Dr. Ahmed Ahmed, chirurg si consultant in probleme gastrointestinale la Spitalul Bupa Cromwell din Londra, a declarat pentru dailymail.co.uk ca persoanele care consuma alimente grase, precum carnati, slanina si carne de porc acumuleaza foarte mult tesut adipos, care nu face decat sa inrautateasca senzatia de frig si destabilizeaza temperatura corpului.

Nivelul scazut de melatonina creste pofta de mancare

Un alt motiv pentru cresterea in greutate in timpul iernii poate consta in nivelurile scazute de melatonina, hormonul care ajuta la inducerea somnului, a carui declansare este determinata de aparitia intunericului. Acest nivel scazut de melatonina poate duce la crestera senzatiei de foame, oamenii avand tendinta sa manance mai mult decat este necesar.

In plus, cand temperaturile sunt scazute, suntem acaparati de sentimente negative, insatisfactie si depresie, cauzele fiind frigului si vremea mohorata. Acest lucru ne impinge sa gasim refugii in alimente nesanatoase, precum dulciurile, bogate in zahar si grasimi care se depun rapid.

Consumul de astfel de produse asigura necesarul de energie, insa nu pentru mult timp, deoarece, pe parcursul zilei, nivelul de zahar din sange scade semnificativ, iar oamenii vor avea nevoie de si mai multa energie, creandu-se astfel un cerc vicios care va duce cu siguranta la acumularea de kilograme.

Vitamina D, esentiala pe parcursul iernii

Expertii sunt de parere ca lipsa expunerii la soare timp de aproximativ 20 de minute pe zi poate determina un nivel scazut de vitamina D, care va contribui la depunerea kilogramelor. Pe parcursul iernii, aceasta carenta de vitamina D poate fi dobandita prin suplimente alimentare sau prin introducerea in regimul alimentar a pestelui, laptelui si a cerealelor integrale.

Paula Rotaru

Sursa: www.dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.