Revista care te menține sănătos

Știri

Bem putina apa, suntem predispusi la hiperglicemie

27 octombrie 2011
Share

Persoanele care beau doar 1-2 pahare de apa pe zi sunt mai susceptibile sa dezvolte cantitati mari de glucoza in sange, afectiune numita hiperglicemie, specifica bolnavilor de diabet.

Descoperirea apartine unui grup de cercetatori din cadrul Institutului Inserm din Franta care au realizat un studiu pe un esantion de 3.615 participanti cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani. La inceputul studiului, toti voluntarii prezentau niveluri normale de zahar in sange, insa, pe parcursul a noua ani, cat a durat experimentul, 565 de persoane au dezvoltat hiperglicemie, iar 202 persoane au fost diagnosticate cu diabet zaharat tip 2.

In urma rezultatelor obtinute, medicii au analizat factorii de risc care ar fi putut contribui la aparitia acestor afectiuni si, dupa eliminarea celorlalti factori, precum sedentarismul, fumatul, alimentatia dezordonata etc., au descoperit ca persoanele care beau cel mult 500 ml de apa pe zi sunt cu 28% mai expuse riscului de diabet.

Cercetarile arata o legatura intre consumul de apa si nivelul crescut de zahar din sange, insa nu dovedesc concret relatia cauza-efect. Totusi, autorul studiului considera ca aceasta influenta poate fi usor explicata din punct de vedere biologic. Astfel, vasopresina sau hormonul diuretic poate fi responsabila de aceasta acumulare de zahar. In momentul in care suntem deshidratati, nivelul acestui hormon creste, favorizand retentia apei in rinichi si, implicit, cantitatea de glucoza din sange.

Paula Rotaru

Sursa: www.reuters.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.