Revista care te menține sănătos

Știri

Uleiul de lavanda, eficient in infectiile cauzate de anumite ciuperci

25 octombrie 2011
Share

Oamenii de stiinta din Portugalia au realizat un studiu, publicat ulterior in Journal of Medicinal Microbiology, care arata efectele benefice ale uleiului de lavanda in lupta cu infectiile cauzate de diverse ciuperci.

Astfel de infectii fungice sunt localizate pe suprafata pielii, indeosebi in zona unghiilor, insa putem aminti si de candidoza vaginala, o afectiune extrem de frecventa in randul femeilor, cauzata de o ciuperca numita Candida albicans.

Lavanda este o planta utilizata pe scara larga in industria alimentara, a cosmeticelor si in domeniul sanatatii. Uleiul de lavanda are proprietati antimicrobiene si antioxidante puternice si constituie o alternativa ieftina, naturala si eficienta la medicamentele antifungice.

„In ultimii ani, a existat o crestere a incidentei bolilor fungice, in special in cazul persoanelor cu sistemul imunitar deficitar, iar medicamentele antifungice nu mai dau rezultate in lupta impotriva ciupercilor patogene, deoarece acestea au dezvoltat rezistenta la ele”, a declarat Eugenia Pinto, unul dintre autorii studiului.

In prezent, exista multe preparate cu lavanda disponibile sub forma de geluri de baie, extracte, lotiuni, tincturi si sapunuri.

Pentru aplicarea locala, uleiul de lavanda poate fi folosit nediluat, iar pentru uz intern este recomandat ceaiul de lavanda (1-2 pliculete la 200 ml apa), care asigura un somn odihnitor, amelioreaza simptomele specifice candidozei, precum si durerile de cap, anxietatea si stresul. In cazul femeilor insarcinate sau al celor care alapteaza, utilizarea lavandei sub orice forma este total contraindicata.

Paula Rotaru

Sursa: www.passionsante.be

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.