Revista care te menține sănătos

Știri

Educare si asistenta pentru diabetici in 15 orase din tara

13 octombrie 2011
Share

In urmatoarele sase luni, incepand cu 15 octombrie, se va desfasura in Romania un program pilot unic de informare a pacientilor cu diabet.

Aproape 10.000 de pacienti diagnosticati cu diabet zaharat vor primi informatii la zi despre afectiunea lor, in cadrul unor sedinte saptamanale care vor fi sustinute de 20 de asistente medicale specializate, din 15 centre universitare, precum: Bucuresti, Craiova, Iasi, Cluj, Sibiu, Constanta, Brasov etc.

„La aflarea diagnosticului, pacientii au diverse reactii, de la negare pana la depresie de multe ori. Cel mai important mesaj pe care trebuie sa il transmitem persoanelor care au diabet este ca intelegerea bolii, prin programe de educatie, este esentiala pentru viitorul lor”, a declarat dr. Maria Mota, presedinte ARAD (Asociatia Romana a Educatorilor in Diabet).

In prezent, Romania are peste 800.000 de pacienti diagnosticati cu diabet, insa doar 40% dintre acestia se regasesc in rapoartele lunare ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ceea ce indica un procent foarte mare de persoane care nu urmeaza tratamentul adecvat.

In lume, numarul total al persoanelor care sufera de diabet a ajuns la 366 de milioane, decesele ajungand la 4,6 milioane anual. Perspectivele asupra acestei afectiuni sunt din ce in mai ingrijoratoare, statisticile indicand un numar aproape dublu de bolnavi de diabet zaharat pana in anul 2030.

Paula Rotaru

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.